Zoeken

Barbecue Spare Ribs volgens de 3-2-1 methode

Spareribs zijn een populair gerecht dat bestaat uit de ribben van varkensvlees. Het vlees zit tussen de botten en staat bekend om zijn sappigheid en smaak. Het bereiden van spareribs kan op verschillende manieren, maar de 3-2-1 methode is een populaire techniek bij barbecueën.

De 3-2-1- methode

De 3-2-1 methode is een richtlijn die wordt gebruikt om spareribs te bereiden op de barbecue. Het verwijst naar de tijdsverdeling van het koken. Hier is hoe het werkt:

 • 3 uur roken: De spareribs worden eerst gerookt op een lage temperatuur, meestal tussen de 110-120°C, gedurende ongeveer 3 uur. Dit helpt de ribben te voorzien van een subtiele rooksmaak en maakt ze langzaam gaar.

 • 2 uur stoven: Na het roken worden de spareribs strak verpakt in aluminiumfolie. Dit proces wordt stoven genoemd. Het inpakken helpt het vlees vochtig te houden en bevordert de zachtheid. Eventueel kan er wat appelsap of bier aan de folie worden toegevoegd voor extra smaak.

 • 1 uur glazuren: Na het stoven worden de spareribs uitgepakt en opnieuw op de barbecue gelegd. Dit keer worden ze direct boven de hittebron geplaatst. Gedurende dit uur worden de ribben regelmatig bestreken met barbecuesaus om een mooie glazuurlaag te creëren.

Voordeel 3-2-1- methode

Het voordeel van de 3-2-1 methode is dat het zorgt voor spareribs die zowel mals als smaakvol zijn. Door het langzame roken worden de ribben gaar en krijgen ze een heerlijke rooksmaak. Het stoven in de aluminiumfolie helpt het vlees te verzachten en maakt het gemakkelijker om van het bot te eten. Het laatste uur op de barbecue met de barbecuesaus zorgt voor een kleverige en smaakvolle glazuurlaag op de spareribs.

De 3-2-1 methode vergt wat tijd en geduld, maar het resultaat is de moeite waard. Je krijgt heerlijk malse en smaakvolle spareribs die perfect zijn voor een barbecuefeestje of een gezellige maaltijd met vrienden en familie.

Recept Barbecue spare ribs volgens de 3-2-1 methode

Tijd: 6 uur
Aantal personen: 2-4, of als borrelsnack

Ingrediënten:

 • 2 kilogram spareribs
 • 4 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • Barbecuesaus naar keuze

Bereiding:

 1. Verwijder het dunne vliesje aan de achterkant van de spareribs door een mes onder het vliesje te schuiven en het eraf te trekken. Dit helpt de marinade en rooksmaak beter door te dringen.
 2. Meng in een kom de bruine suiker, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, gemalen komijn, zout en zwarte peper. (TIP: Je kan ook de Valhal Outdoor x De Fik Erin Viking Rub gebruiken)
 3. Wrijf de marinade gelijkmatig over de spareribs aan beide zijden. Zorg ervoor dat de ribben volledig bedekt zijn met de marinade. Laat de spareribs minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht marineren in de koelkast.
 4. Verwarm de barbecue voor op indirecte hitte op een temperatuur van ongeveer 110-120°C.
 5. Leg de gemarineerde spareribs met de botzijde naar beneden op het rooster van de barbecue, weg van directe hitte. Sluit de deksel en laat de ribben 3 uur langzaam roken.

 6. Na 3 uur haal je de spareribs van de barbecue en pak je ze in aluminiumfolie in. Voeg eventueel een beetje appelsap of bier toe aan de folie om de ribs vochtig te houden. Leg de ingepakte ribs terug op de barbecue en laat ze nog 2 uur garen. Dit zorgt voor een mals resultaat.

 7. Na 2 uur verwijder je de aluminiumfolie en leg je de spareribs weer direct op het rooster van de barbecue. Bestrijk de ribben aan beide zijden met barbecuesaus naar keuze en laat ze nog ongeveer 1 uur roosteren. Bestrijk de ribs regelmatig met de saus en draai ze af en toe om voor een mooie glazuurlaag.

 8. Haal de spareribs van de barbecue en laat ze kort rusten voordat je ze aansnijdt. Serveer de ribs met extra barbecuesaus aan de zijkant.

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte spareribs van de barbecue!

Terug naar overzicht