Zoeken

Pork Belly Burnt Ends

Pork belly burnt ends, ook wel bekend als "meat candy", zijn een smaakvol barbecuegerecht dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Hoewel traditionele burnt ends meestal afkomstig zijn van rundvlees, zoals brisket, hebben de pork belly burnt ends snel aan populariteit gewonnen vanwege hun unieke smaak en textuur.

Oorsprong Burnt Ends

De oorsprong van burnt ends gaat terug naar de barbecuecultuur in Kansas City, Missouri, waar pitmasters op zoek waren naar manieren om de smaak en malsheid van brisket te verbeteren. Normaal gesproken werden de puntjes van een brisket als minder mals beschouwd, maar pitmasters ontdekten dat door deze puntjes opnieuw te bereiden, ze een heerlijke en sappige lekkernij konden creëren. Deze karamelliserende en rokerige stukjes vlees werden bekend als burnt ends.

Met de opkomst van de populariteit van varkensbuik en de liefde voor het roken van vlees, begonnen barbecuefanaten te experimenteren met het gebruik van pork belly in plaats van brisket voor burnt ends. De resultaten waren fantastisch. De zachte, vette textuur van de varkensbuik, gecombineerd met de zoete en rokerige smaken van de barbecue, leverde een onweerstaanbaar gerecht op.

Pork Belly Burnt Ends

Pork belly burnt ends worden gemaakt door de varkensbuik in blokjes te snijden, te kruiden en langzaam te roken tot ze mals en sappig zijn. Vervolgens worden ze geglaceerd met een heerlijke barbecuesaus en honing, waardoor ze een kleverige en zoete laag krijgen. Het resultaat is een smaakexplosie van zoet, rokerig, zout en sappig vlees dat smelt in je mond.

Wat pork belly burnt ends zo geliefd maakt, is niet alleen de geweldige smaak, maar ook de veelzijdigheid ervan. Ze kunnen worden geserveerd als hoofdgerecht, als onderdeel van een barbecuefeest of zelfs als een smakelijk bijgerecht. De combinatie van het knapperige buikspek aan de buitenkant en het zachte en sappige vlees aan de binnenkant zorgt voor een heerlijke textuurbeleving.

Bovendien lenen pork belly burnt ends zich uitstekend voor experimentatie en aanpassing. Pitmasters en barbecueliefhebbers experimenteren graag met verschillende kruiden, marinades en sauzen om hun eigen unieke draai aan dit gerecht te geven. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat maakt het zo spannend voor fijnproevers en liefhebbers van barbecue.

Kortom, pork belly burnt ends zijn ontstaan uit de zoektocht naar perfectie in de barbecuecultuur en hebben snel een speciale plek veroverd in de harten van liefhebbers van smaakvolle barbecuegerechten. Met hun heerlijke smaak, malse textuur en de mogelijkheid om ze aan te passen aan individuele smaakvoorkeuren, zijn pork belly burnt ends een ware traktatie voor iedereen die van barbecue houdt.

Recept Pork Belly Burnt Ends

Tijd: 4-5 uur

Ingrediënten:

 • 1 kg varkensbuik
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel gemalen zwarte peper
 • 1 theelepel zout
 • 1 kopje barbecuesaus
 • 1/4 kopje honing
 • Rookhout (bijvoorbeeld hickory of appelhout)

Instructies:

 1. Verwarm je barbecue voor op indirecte hitte op ongeveer 110-120 °C.

 2. Begin met het voorbereiden van de varkensbuik. Snijd het in blokjes van ongeveer 2,5 cm. Zorg ervoor dat je het meeste overtollige vet verwijdert, maar laat een dun laagje vet op de blokjes zitten.

 3. Meng in een kom het paprikapoeder, bruine suiker, chilipoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper en zout. Wrijf de kruidenmix gelijkmatig over de varkensbuikblokjes, zodat ze goed bedekt zijn.

 4. Plaats de varkensbuikblokjes op het rooster van de barbecue, weg van directe hitte. Voeg een paar stukjes rookhout toe aan de hete kolen of aan de rookbox van je gasbarbecue. Dit geeft de burnt ends een heerlijke rooksmaak.

 5. Sluit het deksel van de barbecue en laat de varkensbuikblokjes ongeveer 2,5 uur roken. Controleer af en toe de temperatuur om ervoor te zorgen dat deze tussen de 110-120 °C blijft.

 6. Terwijl de varkensbuikblokjes aan het roken zijn, meng je de barbecuesaus en honing in een kom. Dit wordt de glazuursaus voor de burnt ends.

 7. Na 2,5 uur haal je de varkensbuikblokjes van de barbecue en plaats je ze in een braadslede. Giet de glazuursaus gelijkmatig over de blokjes en zorg ervoor dat elk blokje bedekt is.

 8. Bedek de braadslede met aluminiumfolie en plaats deze terug op de barbecue. Verhoog de temperatuur naar ongeveer 150 °C en laat de blokjes nog eens 1,5 tot 2 uur garen. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en de saus karameliseert.

 9. Verwijder de folie en laat de pork belly burnt ends nog 10-15 minuten onafgedekt op de barbecue liggen, zodat de saus een beetje kan indikken.

 10. Haal de burnt ends van de barbecue en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen in het vlees.

Serveer de heerlijke pork belly burnt ends als hoofdgerecht met bijgerechten zoals coleslaw, aardappelsalade of gegrilde groente. Pork Belly Burnt Ends kunnen ook heel goed als borrelhapje geserveerd worden! Een echte crowd pleaser ;)

Tip! Voor wat extra pit kan je in plaats van bovenstaande kruidenmix ook gebruik maken van de Valhal Outdoor x De Fik Erin Viking Rub.

Terug naar overzicht