Zoeken

Percolator koffie

Het zetten van koffie in een percolator op een kampvuur of fornuis is een traditionele en eenvoudige methode. Hier is een basisrecept om koffie te zetten met behulp van een percolator:

Benodigdheden:

 • Percolator VH1.7P
 • Koffie (Als het beschikbaar is een medium maling. Dit is een iets groffere maling dan gewone filterkoffie)
 • Water
 • Kampvuur of fornuis

Instructies:

 1. Vul de percolator met water, minimaal 0,7L en maximaal 1,3L. De hoeveelheid water hangt af van de gewenste sterkte van de koffie en de grootte van je percolator. Het water mag in ieder geval niet de onderkant van het koffiebakje raken.
 2. Voeg de gewenste hoeveelheid gemalen koffie toe aan het koffiebakje, maar let erop dat dit niet stevig wordt aangestampt. Een goede vuistregel is ongeveer 1 eetlepel koffie per kopje water, maar pas dit gerust naar smaak aan. 
 3. Plaats het koffiebakje in de percolator.
 4. Doe de deksel op de percolator door "het neusje" van de deksel aan dezelfde kant te plaatsen als het handvat. Doe het neusje als eerst onder de rand en druk vervolgens de rest van de deksel aan.
 5. Plaats de percolator op (het rooster boven) het kampvuur of op een fornuis.
 6. Wacht tot het water in de percolator begint te koken. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de warmtebron en de hoeveelheid water.
 7. Zodra het water kookt, begint de stoomdruk het water door het koffiebakje omhoog te duwen en laat het door de percolator stromen.
 8. Laat de koffie op laag vuur pruttelen gedurende 5-10 minuten, afhankelijk van de gewenste sterkte. Vaak kan de percolator van het vuur, als het borrelen is gestopt of sterk verminderd.
 9. Verwijder de percolator van het vuur en laat het even staan om de koffie te laten bezinken.
 10. Serveer de koffie en geniet ervan!

Het kan even experimenteren zijn om de ideale verhouding van koffie en water te vinden, evenals de juiste brouwtijd, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Pas de hoeveelheid koffie en de brouwtijd aan om de koffie precies naar jouw voorkeur te maken.

Terug naar overzicht