Zoeken

Beer can chicken op een chickensitter

Beer can chicken, ook wel bekend als bierblikkip, is een populaire barbecuebereidingstechniek waarbij een hele kip verticaal wordt gegrild terwijl deze over een geopend blikje bier staat.

De bereiding van een kip op de chickensitter

Het stoom dat vrijkomt uit het bier tijdens het grillen houdt de kip sappig en voegt een subtiele smaak toe.Tegenwoordig wordt er voor de bereiding ook vaak gebruik gemaakt van een chickensitter in plaats van een echt bierblikje. Het blikje bier of de chickensitter waar de kip op geplaatst wordt, zorgt ervoor dat de kip stevig blijft staan tijdens het grillen en voorkomt dat deze omvalt. Naast het geven van smaak aan de kip, helpt de verticale positie ook bij het gelijkmatig garen van de kip. Het resultaat is een sappige kip met knapperige huid.

Smaak van de kip

Je kunt experimenteren met verschillende biersoorten om unieke smaken aan de kip toe te voegen. Donkere bieren voegen bijvoorbeeld een rijke smaak toe aan de kip, terwijl lichte bieren een subtielere smaak bieden. Hoewel de naam "beer can chicken" impliceert dat je bier moet gebruiken, kun je ook andere vloeistoffen gebruiken, zoals frisdrank, cider of bouillon, om de kip mee te stomen en smaak toe te voegen.

Recept Beer can chicken op een chickensitter

Tijd: 2,5 uur
Personen: 4
Pan: VH28CS

Ingrediënten:

 • 1 hele kip (ongeveer 2-3 kg)
 • 1 blikje bier (bij voorkeur een licht biertje)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel zwarte peper

Instructies:

 1. Verwarm je barbecue voor op indirecte hitte rond de 180-200°C.
 2. Begin met het maken van de dry rub. Meng in een kom het paprikapoeder, bruine suiker, knoflookpoeder, uienpoeder, gedroogde tijm, zout en zwarte peper. (Of je kan gebruik maken van de Valhal Outdoor x De Fik Erin Viking Rub voor een pittigere smaak)
 3. Wrijf de kip royaal in met olijfolie en breng vervolgens de dry rub gelijkmatig aan over de hele kip, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.
 4. Open het blikje bier en neem een paar slokjes (of giet het overtollige bier weg). Giet de rest van het bier in de chickensitter (VH28CS) of gebruik een gewone blikhouder als je geen chickensitter hebt.
 5. Plaats de kip verticaal over de chickensitter, zodat deze precies in de holte van de kip past en de kip rechtop staat.
 6. Plaats de chickensitter met de kip op het rooster van de barbecue, weg van de directe hitte. Sluit het deksel van de barbecue.
 7. Rooster de kip gedurende ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van de kip, of totdat de interne temperatuur van het dikste deel van de kip de veilige temperatuur van 75°C bereikt.
 8. Haal de kip voorzichtig van de barbecue en laat deze ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Verwijder het blikje bier voorzichtig voordat je de kip serveert. 

Geniet van je beer can chicken op een chickensitter en deel dit heerlijke gerecht met je vrienden en familie!

Terug naar overzicht