Zoeken

Koken met een Dutch Oven, de ringmethode

Ontdek de kunst van het koken boven een kampvuur met een Dutch Oven en leer de essentie van hittecontrole. In dit artikel delen we waardevolle inzichten over het gebruik van houtskool of briketten om de gewenste warmte te bereiken en de veelzijdigheid van de ringen methode. Met handig overzicht voor temperaturen en het aantal benodigde ringen voor verschillende kooktechnieken, kun je heerlijke gerechten bereiden in de buitenlucht met een perfect beheerste warmteverdeling. Wees je ervan bewust dat de aangegeven aantallen ringen als leidraad moeten worden gebruikt en dat ze afhankelijk zijn van weersomstandigheden en de gekozen briketten. Vertrouw ook op je eigen gevoel om de gewenste hitte te bereiken.

Ringen methode

Bij de 'ringen methode' wordt de ring onder je pan net zo groot als de bodem van de pan. Op de deksel van de pan worden de briketten tegen de buitenste rand geplaatst, tegen elkaar aan. Een "halve ring" heeft dezelfde cirkelvorm, maar je gebruikt de helft minder briketten. Hierbij laat je dus ruimte tussen de briketten. Als er een tweede ring nodig is, plaats je de binnenste ring tegen de andere ring aan. Met deze methode hoef je niet elk briket te tellen, de grootte van je Dutch Oven bepaalt automatisch hoeveel briketten je nodig hebt.

Ringen methode voor verschillende kooktechnieken:

Bij het gebruik van de ringen methode met briketten kun je de hoeveelheid ringen aanpassen om verschillende kooktechnieken te bereiken, zoals bakken, koken en stoven. Door de positie en het aantal ringen te variëren, kun je de hittebeheersing regelen en de gewenste kookresultaten behalen. Hier is een overzicht van de hoeveelheid ringen die doorgaans wordt gebruikt voor elk type kooktechniek:

Bakken:​ 

Bij bakken wil je een gelijkmatige warmte rondom de pan om een knapperige korst te creëren. Voor bakken wordt meestal de volgende configuratie aanbevolen:

  • Onderwarmte: Plaats 1/2 ring met briketten onder de pan, net zo groot als de bodem van de pan.
  • Bovenwarmte: Plaats 1 + 1/2 ringen met briketten op de deksel van de pan, tegen de buitenste rand aan.

Deze configuratie zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is ideaal voor het bakken van brood, taarten, pizza's en andere gerechten waarbij een knapperige bovenkant gewenst is.

Koken:

Bij koken wil je een gelijkmatige warmte over de hele pan om ingrediënten te laten sudderen of koken. Voor koken wordt meestal de volgende configuratie gebruikt:

  • Onderwarmte: Plaats 1/2 ring met briketten onder de pan, net zo groot als de bodem van de pan.
  • Bovenwarmte: Plaats 1 ring met briketten op de deksel van de pan, tegen de buitenste rand aan.

Deze configuratie zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is perfect voor het koken van soepen, sauzen en andere gerechten waarbij een gelijkmatige garing gewenst is.

Stoven:

Bij stoven wil je een langzame en gelijkmatige warmte om taaie stukken vlees mals te maken en volle smaken te ontwikkelen. Voor stoven wordt meestal de volgende configuratie gebruikt:

  • Onderwarmte: Plaats 1 ring met briketten onder de pan, net zo groot als de bodem van de pan.
  • Bovenwarmte: Plaats 1/4 ring met briketten op de deksel van de pan, tegen de buitenste rand aan.

Deze configuratie zorgt voor een langdurige, lage warmte en is ideaal voor het stoven van vlees, het bereiden van stoofschotels en het ontwikkelen van rijke smaken.

Conclusie

Ontdek de veelzijdigheid van het koken boven een kampvuur met een Dutch Oven en beheers de kunst van hittecontrole met de ringen methode. Vertrouw op je eigen gevoel en intuïtie om de juiste hitte te bereiken, aangezien de aangegeven aantallen ringen slechts als leidraad dienen. Experimenteer en pas de configuraties aan om de gewenste kooktechnieken, zoals bakken, koken en stoven, perfect onder de knie te krijgen. Met behulp van de tabellen voor temperaturen en het aantal benodigde ringen kun je een goede start maken en vervolgens je eigen aanpassingen maken op basis van de weersomstandigheden, de gebruikte briketten en andere factoren. Geniet van de heerlijke gerechten die je bereidt.

Terug naar overzicht