Zoeken

Gegrilde groene asperges

Verschil tussen groene en witte asperges

Groene asperges, persoonlijk één van mijn favoriete groentes voor bij gerechten van de barbecue. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen groene en witte asperges? Nou, witte asperges groeien onder de grond en worden beschermd tegen het zonlicht. Daarom zijn ze, je raadt het al, wit van kleur. Groene asperges daarentegen groeien bovengronds en worden dus wél blootgesteld aan de zon. Hierdoor krijgen ze die mooie groene kleur.

Maar er is meer! Groene asperges hebben een sterkere, meer uitgesproken smaak en zijn iets steviger van structuur dan de witte variant. Dus als je van een wat intensere aspergesmaak houdt, dan zijn groene asperges zeker iets voor jou.

Populariteit groene asperges

Wat maakt groene asperges zo populair? Nou, ten eerste zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Terwijl je voor witte asperges moet wachten tot het voorjaar, kun je groene asperges op elk moment van het jaar vinden. Dat is superhandig! Je kunt ze dus gebruiken in allerlei gerechten, wanneer je maar wilt.

Dus daar heb je het. Groene asperges en witte asperges hebben verschillende groeiomstandigheden en smaakprofielen. Groene asperges zijn lekker intens van smaak en kun je altijd vinden. Dus waar wacht je nog op? Probeer die groene asperges eens uit en ontdek zelf waarom ze zo populair zijn!

Recept gegrilde groene asperges met parmezaanse kaas.

Hieronder een recept voor gegrilde groene asperges met parmezaanse kaas van de barbecue. De parmezaanse kaas is optioneel en kan je makkelijk weglaten als je daar niet zo van houdt.

Tijd: 15 minuten
Aantal personen: 2-3

Ingrediënten:

 • 500 gram groene asperges
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • 1-2 tenen knoflook naar smaak
 • Versgeperst citroensap (optioneel)
 • Parmezaanse kaas (optioneel)

Instructies:

 1. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.

 2. Was de groene asperges grondig en verwijder de harde uiteinden door ze voorzichtig af te breken. Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers.

 3. Doe de groene asperges in een grote kom en besprenkel ze met olijfolie en de knoflook. Voeg zout en peper toe naar smaak en meng goed, zodat de asperges gelijkmatig bedekt zijn met olie en kruiden.

 4. Leg de asperges op de barbecue, bij voorkeur dwars op de grillroosters, om te voorkomen dat ze er doorheen vallen. Gril de asperges gedurende ongeveer 5-7 minuten, waarbij je ze af en toe omdraait, totdat ze knapperig en licht geschroeid zijn.
  Tip! Je kan ook de Grill deksel van de VH2L gebruiken om de asperges te grillen. Ze vallen dan sowieso niet door het grillrooster en krijgen toch de mooie zwarte grillstrepen. Maak je wat meer asperges? Dan is de VH.LID25 of VH.LID30 een goede optie.

 5. Haal de gegrilde asperges van de barbecue en leg ze op een serveerschaal. Besprenkel ze eventueel met versgeperst citroensap voor wat extra frisheid. Je kunt ook geraspte Parmezaanse kaas over de asperges strooien als je dat lekker vindt.

 6. Serveer de gegrilde groene asperges direct en geniet ervan als een heerlijk bijgerecht bij je barbecuemaaltijd.

Dit recept is eenvoudig en laat de natuurlijke smaak van de asperges goed tot zijn recht komen. Je kunt het ook aanpassen door andere kruiden of specerijen toe te voegen naar jouw smaak. Eet smakelijk!

Terug naar overzicht